White Glove Dietitian Logo
Dietitian Licensing

Title Protection, Certification and Licensure: What Each Means

States regulate dietitians in three different ways. Licensure usually restricts practice, certification protects titles, and title protection alone regulates only what you call yourself. The name of a credential does not always tell you which you are dealing with, as Texas shows. Definitions, examples and what each means for a dietitian practicing across states.

← Back to Blog
5 min read · by White Glove Dietitian
A dietitian's name badge, a blank certificate and a reference binder on a desk.

Licensure usually restricts practice to licensees and protects titles. Certification protects titles but does not regulate practice. Title protection alone regulates only who may use certain words, with no state credential. Names can mislead: Texas issues a license that protects only the LD title, and New York certifies rather than licenses.

"Is a license required in that state?" sounds like a yes-or-no question. For dietitians it has at least three answers, because states regulate the profession in three different ways. The Academy of Nutrition and Dietetics defines them, and the definitions decide whether you may practice in a state, use a title there, or both.

What does licensure mean?

Licensure is the strongest form of regulation. The Academy describes licensure statutes as including title protection, and says most "also include a practice exclusivity clause, which limits the ability of unlicensed individuals to provide services within the defined scope of practice for the regulated profession."

Examples where the statute restricts practice itself:

  • Florida: "No person may engage for remuneration in dietetics and nutrition practice or nutrition counseling or hold himself or herself out as a practitioner… unless the person is licensed" (Fla. Stat. § 468.504).
  • Ohio: "no person shall practice, offer to practice, or hold self forth to practice dietetics unless the person has been licensed" (Ohio Rev. Code 4759.02(A)).
  • Illinois: no one may provide medical nutrition therapy unless licensed (225 ILCS 30/15). Illinois's restriction is aimed at medical nutrition therapy rather than all nutrition services, an example of the variation CDR describes.

CDR's credentialing tip explains that variation: "some states specify that only licensed practitioners may provide medical nutrition therapy (MNT), but general nutrition education can be provided by those without a state license or certification. While other states specify that only licensed practitioners may provide any type of nutrition and dietetics services."

How is certification different?

In the Academy's words, certification statutes "include title protection provisions, but not practice exclusivity provisions." Only people the state certifies may hold themselves out as dietitians or nutritionists or use the other titles in the statute, but "the practice of uncertified individuals is not regulated by the certifying agency."

Six states certify rather than license: Connecticut, New York, Utah, Vermont, Washington and Wisconsin. New York's Office of the Professions says "any use of the titles 'Certified Dietitian,' 'Certified Nutritionist' or 'Certified Dietitian-Nutritionist' within New York State requires certification." New York does not license dietitians; it certifies titles.

A state's telehealth law can still add requirements on top of a certification statute, so check both. The Academy's March 2026 telehealth chart, for example, lists certification as the action required for out-of-state providers in Connecticut and Washington.

What does title protection alone mean?

The Academy calls it "this least protective form of state regulation," one that "does not regulate practice of the profession but provides that only individuals with specified qualifications or credentials (such as the RDN credential)" may use certain titles. No state agency issues anything; the statute simply says who may use the words.

California, Colorado and Virginia work this way. The Academy says their laws "restrict the usage of specified titles to use by defined credentialed practitioners, but do not require licensure or certification by the state." Virginia's statute is an example: no one may hold themselves out as a "dietitian" or "nutritionist," alone or with "licensed," "certified" or "registered," without one of the listed qualifications, which include CDR registration, a Certified Nutrition Specialist credential, or a license or certificate from another state (Va. Code § 54.1-2731). See states without a dietitian license.

Can a "license" protect only a title?

Yes, and Texas proves it. Texas issues a Licensed Dietitian (LD) license through the Texas Department of Licensing and Regulation. But the agency says "individuals are not required to hold a Texas dietitian license to practice dietetics in Texas in-person or via telehealth"; the license is required to use the title "licensed dietitian" or the initials "LD." Read the statute, not the name of the credential. The Academy's definitions describe what most licensure laws include, not what every one does.

How many states use each approach?

By our count from the Academy's state resources and board pages as of October 2026:

  • Licensure: 39 jurisdictions, including DC and Texas.
  • Certification: 6 states.
  • Title protection only: California, Colorado, Virginia.
  • No credential issued: Arizona (no dietitian licensure law), plus Michigan and New Jersey, whose statutes exist but whose regulations are not in effect "such that licensure cannot be granted," per the Academy. See Michigan and New Jersey.

Which licensing states restrict practice, and how far, is a state-by-state question. Our state license index shows what we have verified for each.

Why does the difference matter in practice?

  • Telehealth. In a practice-restricted state you need the credential (or a registration where one exists) to see clients there. In a title-only or certification state, you may be able to practice without it as long as you avoid the protected titles, unless a telehealth law or payer says otherwise.
  • Medicare. Medicare MNT requires being "licensed or certified as a dietitian or nutrition professional by the State in which the services are performed," and accepts CDR registration only in a state that "does not provide for licensure or certification" (42 CFR 410.134). That means Texas's title-only license and New York's certification both matter for Medicare.
  • The compact. The Dietitian Licensure Compact defines "License" to include authorization to use a title such as "certified dietitian" (Model Compact § 2.R), so certification states can be home states. Title-protection-only states cannot, because they issue nothing. No state issues privileges yet.
  • Marketing. Titles are what these laws regulate. A website read in every state should list credentials by state.

How do you find out which type a state uses?

Read the practice act's "license required" section and its title section, then the state's telehealth law, then your payers' rules. Or let us do it: a Dietitian Licensing Readiness Review ($149) sorts each of your client states into licensure, certification, title-only or none, and tells you what you need. When a credential is required, we prepare the application and track it; you review, sign, pay the board and submit.

Common questions

Is a certified dietitian the same as a licensed dietitian?
Not legally. State certification protects titles but generally does not restrict practice. Licensure usually restricts practice too. Six states certify: Connecticut, New York, Utah, Vermont, Washington and Wisconsin.
Which states only protect the dietitian title?
California, Colorado and Virginia restrict who may use certain titles but issue no state license or certification. Texas issues a license, but it protects only the LD title.
Do I need a New York certification to see New York clients?
New York certification is required to use the Certified Dietitian and Certified Nutritionist titles. Check New York's telehealth rules and your payers, which can add requirements.
Does Medicare accept state certification?
Yes. Medicare MNT requires a license or certification from the state where services are performed, or CDR registration in states that provide neither.

Need Help with Your Application?

We prepare the dietitian licensing process end-to-end — eligibility screening, documents, board follow-ups, and tracking.

Get Started

The fastest way is to call. If you prefer, you can book online below.

817-518-1747
or

Book Online

Share your details and preferred availability.