White Glove Dietitian Logo
Dietitian Licensing

Wisconsin's Certified Dietitian Credential

Wisconsin certifies dietitians rather than licensing them, lets CDR-registered dietitians use the title dietitian without the certificate, and has no continuing education requirement for the credential. What the certificate controls, the routes DSPS offers, the temporary and bridge credentials, and how the statute now handles compact privileges.

← Back to Blog
4 min read · by White Glove Dietitian
A dietitian talking with a dairy farmer family at a kitchen table on a farm.

Wisconsin certifies dietitians through the Dietitians Affiliated Credentialing Board and DSPS. The certificate controls who may designate themselves as a dietitian or claim to provide dietetic services, but CDR-registered dietitians may still use dietitian and registered dietitian. DSPS lists no continuing education requirement, and a bridge credential lets out-of-state providers start while applying.

Wisconsin regulates dietitians through certification. The Dietitians Affiliated Credentialing Board, administered by the Department of Safety and Professional Services (DSPS), grants a certificate as a dietitian under Wis. Stat. ch. 448, subchapter V. What the certificate controls is how you present yourself.

What does the Wisconsin certificate control?

Wis. Stat. 448.76 says a person who is not a certified dietitian "may not designate himself or herself as a dietitian, claim to provide dietetic services or use any title or initials that represent or may tend to represent the person as certified or licensed as a dietitian or as certified or licensed in a nutrition-related field," except as section 448.72 allows.

Several exceptions in 448.72 matter to credentialed dietitians from elsewhere:

  • An individual registered as a dietitian with CDR may use the title "dietitian" or "registered dietitian" (448.72(4)).
  • Someone licensed or certified as a dietitian in another state with requirements the board considers substantially equivalent may use "dietitian," "licensed dietitian" or "certified dietitian" (448.72(6)).
  • No certificate is required for people practicing within another Wisconsin health credential, dietetic technicians supervised by a certified dietitian, supervised students, dietitians in the armed forces, the federal public health service or the VA, and people who market food or supplements or share nutrition information without using "dietitian" or "certified dietitian" (448.72(1)).

Read together, an out-of-state RDN who uses only the RD or registered dietitian title does not need the Wisconsin certificate to use that title. Whether you need it for a particular job depends on the employer, the payer and how you describe your services. Medicare's medical nutrition therapy rule, for example, looks to licensure or certification "by the State in which the services are performed" where a state provides one (42 CFR 410.134). See Medicare MNT and dietitian licensure.

What does a Wisconsin certificate require?

Under Wis. Stat. 448.78(1m), the board grants a certificate to an applicant who submits the application and fee and shows:

  • a bachelor's, master's or doctoral degree in human nutrition, nutrition education, food and nutrition, dietetics or food systems management from a regionally accredited U.S. school, or an approved foreign equivalent;
  • at least 900 hours of dietetics practice under the supervision of a certified dietitian, a CDR-registered dietitian or a qualifying doctoral-level supervisor;
  • a passing score on the CDR registration examination or an equivalent the board approves; and
  • evidence, subject to Wisconsin's fair employment provisions, that the applicant does not have a conviction record.

DSPS offers a predetermination process for applicants with convictions who want to know before applying whether their record would disqualify them.

Which application routes does DSPS offer?

The DSPS dietitian page lists:

  • Initial certification for first-time applicants.
  • Certification by reciprocity "for applicants who hold a similar other-state license or certificate."
  • Temporary dietitian certification for applicants who have applied for the next available national exam or are waiting for results, available only with an initial application in process.
  • Military reciprocity for service members, veterans and spouses credentialed elsewhere.
  • Bridge temporary credential for health care providers "who seek to immediately begin practicing in Wisconsin while their application for a permanent license is under review."
  • Renewal after five years for anyone whose Wisconsin credential expired more than five years ago.

The bridge credential comes from Wis. Stat. 440.094, which lists dietitians certified under subchapter V among the covered professions. It requires the provider to apply within 30 days of starting to provide services for a health care employer, attesting to a valid out-of-state credential, no current investigation or restriction, and a pending application for the permanent credential. For services other than telehealth, the employer also files an attestation within 10 days.

How does renewal work?

DSPS lets you renew online through its LicensE system about four weeks before the credential expires and emails instructions to the address on file. The dietitian page states: "There is no continuing education requirement for this credential." CDR still requires its own continuing education to keep your RD current. Paying by ACH can add three to five business days to processing.

Where does Wisconsin stand on the compact?

Wisconsin enacted the Dietitian Licensure Compact in 2025, and section 448.78 now provides for a certificate for someone who holds a home-state license in another compact state and moves to Wisconsin (448.78(2m)), for granting a compact privilege (448.78(3m)), and for two kinds of certificate: one that entitles the holder to obtain compact privileges in other member states, and a single-state certificate that does not (448.78(4m)).

The statute is ready, but the compact is not operating yet. No state issues compact privileges, and CDR expects the first ones sometime in 2027. Until then, Wisconsin certification works as it always has. See the Dietitian Licensure Compact, explained.

How can we help with Wisconsin certification?

First we check whether you need it at all, given the 448.72 title exceptions. If you do, our License by Endorsement (RDN) service, $599 per state, prepares the reciprocity or initial application for your review before you enter it in LicensE, and if you are starting with a Wisconsin employer before approval, sets up the bridge credential timeline so the 30-day window is not missed. You sign, pay DSPS and submit. State fees are separate. The Wisconsin state page has the summary.

Common questions

Can I call myself a dietitian in Wisconsin without the state certificate?
If you are registered with CDR, yes: Wis. Stat. 448.72(4) lets you use dietitian or registered dietitian. Licensed or certified dietitians from substantially equivalent states may also use certain titles under 448.72(6).
Does Wisconsin require continuing education for dietitians?
DSPS says there is no continuing education requirement for the Wisconsin dietitian credential. CDR still requires CE to keep your RD current.
Can I start working in Wisconsin before my certificate is approved?
Possibly, with a bridge temporary credential under Wis. Stat. 440.094. You apply within 30 days of starting work for a health care employer and must have applied for the permanent certificate.
Is Wisconsin issuing Dietitian Compact privileges?
Not yet. Wisconsin enacted the compact in 2025 and its statute provides for privileges, but no state issues them today. CDR expects the first ones sometime in 2027.

Need Help with Your Application?

We prepare the dietitian licensing process end-to-end — eligibility screening, documents, board follow-ups, and tracking.

Get Started

The fastest way is to call. If you prefer, you can book online below.

817-518-1747
or

Book Online

Share your details and preferred availability.