
California does not license dietitians. Business and Professions Code 2585 protects the titles dietitian, registered dietitian and RDN for people who meet RD-level criteria, section 2068 lets anyone give general nutrition advice, and section 2586 defines medical nutrition therapy on referral. California RDNs serving other states need each state's credential and cannot use the compact.
California does not license dietitians. There is no state dietitian board, no application and no California dietitian license number. The Academy of Nutrition and Dietetics' March 2026 telehealth chart answers "No" for California in its column asking whether the state provides for licensure or certification. What California has instead is title protection in the Business and Professions Code, a broad permission for nutrition advice, and a defined scope for medical nutrition therapy on referral.
What does California protect?
The titles. Business and Professions Code section 2585(c) makes it a misdemeanor for anyone who does not meet the statute's criteria to use "dietitian," "dietician," "registered dietitian," "registered dietician," "registered dietitian nutritionist," or the letters "RD," "RDN" or "DTR," or to imply in any way that they are a dietitian, registered dietitian or registered dietitian nutritionist.
The criteria in 2585(a) mirror the national RD credential: being 18 or older, a bachelor's or higher degree with the academic requirements for dietetics, at least 900 hours of supervised practice, an exam given by an agency recognized by the State Department of Public Health, and that agency's continuing education requirements. For most RDs those criteria are met through CDR registration and its continuing education, so a lapse in CDR registration puts the California title at risk. No state credential stands behind it.
Who may give nutrition advice in California?
Almost anyone. Section 2068 says the Medical Practice Act "shall not be construed to prohibit any person from providing nutritional advice or giving advice concerning proper nutrition," defined as "the giving of information as to the use and role of food and food ingredients, including dietary supplements." The same section draws the line: it "confers no authority" to practice medicine or to undertake "the prevention, treatment, or cure of disease." Anyone giving nutrition advice in commercial practice must post a notice, at least 8 1/2 by 11 inches, explaining that state law allows anyone to give nutrition advice but does not authorize diagnosis or treatment.
How does California treat medical nutrition therapy?
Section 2586 gives registered dietitians, and some other nutrition professionals with a master's or higher degree in clinical nutrition, a defined role. On referral from a health care provider authorized to prescribe dietary treatments, they may provide nutritional and dietary counseling, conduct assessments, and develop and recommend treatments, including therapeutic diets, in licensed facilities or private offices. The statute adds conditions:
- A referral for medical nutrition therapy must come with a written prescription signed by the provider, stating the diagnosis and either the objective of dietary treatment or a diet order.
- In a licensed facility, the RD may individualize treatment within the diet order and must document changes for the prescriber's review.
- An RD may order lab tests related to medical nutrition therapy only when the referring or responsible physician approves, with additional conditions in clinics.
- Central or peripheral vein nutrition is outside the RD's authority under the section.
A dietetic technician, registered may assist under the direct supervision of a registered dietitian but may not develop therapy or accept verbal orders.
Do out-of-state RDNs need anything to serve California clients?
No California credential exists to get. An RDN in another state may serve California clients and use the RD or RDN title there if they meet section 2585. Employers, payers and malpractice carriers may set their own conditions. For Medicare, the medical nutrition therapy rule says that "in a State that does not provide for licensure or certification," recognition as a registered dietitian by CDR satisfies the state credential element (42 CFR 410.134). See Medicare MNT and dietitian licensure.
Where does that leave California RDNs who serve other states?
This is where California's model costs its dietitians. Because California issues no dietitian license, a California resident has no home-state license to build on.
- No compact. CDR says, "If you live in a state that doesn't have licensure (eg, CA, AZ) or a state that is not part of the Compact," you cannot use the compact. No state issues compact privileges yet in any case.
- No license-based telehealth registrations. Florida's out-of-state telehealth registration requires an active license in another state that is substantially similar to Florida's. A California RDN has none.
- Endorsement on the RD. What California RDNs can use is the RD credential itself. CDR says the requirements for the RD credential "qualify one for licensure or certification in all states that regulate the practice of dietetics and nutrition," so a California RDN applies on the RD route state by state.
A California RDN with a national telehealth caseload therefore needs a credential in every client state that requires one. Our posts on states without a dietitian license and how many licenses a telehealth RDN needs work through the numbers.
How can we help California RDNs?
Start with a map. Our Dietitian Licensing Readiness Review ($149, one time) lists where your current and planned clients are, which of those states license, certify or only protect a title, and which accept your RD in place of their exam. When you are ready to apply, the Multi-State Telehealth Package covers three states for $1,499 or five for $2,299, and single states are $599 each through License by Endorsement (RDN). We prepare each application for your review and track every board; you sign, pay and submit. State fees are separate. The California state page has the summary.
Common questions
- Do I need a license to work as a dietitian in California?
- No. California has no dietitian license or board. To use the titles dietitian, registered dietitian or RDN, you must meet the criteria in Business and Professions Code 2585, which match the national RD credential.
- Can a California RD use the Dietitian Compact?
- No. CDR says residents of states without licensure, such as California, cannot use the compact, and no state issues compact privileges yet.
- Can an out-of-state RDN see California clients by telehealth?
- California has no dietitian credential to obtain, so state licensing law does not block it. Employers, payers and malpractice carriers may set their own conditions.
- Does a California RD need a written referral for medical nutrition therapy?
- Under Business and Professions Code 2586, a referral for medical nutrition therapy is accompanied by a written prescription signed by the referring provider, stating the diagnosis and the treatment objective or a diet order.
Need Help with Your Application?
We prepare the dietitian licensing process end-to-end — eligibility screening, documents, board follow-ups, and tracking.
